Nieuws

Wij houden u graag op de hoogte van recent nieuws

Rechten en wettenVvE Beheernovember 25, 2021De VvE en de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Het wetsvoorstel ‘Wet bestuur en toezicht rechtspersonen’ zal op 1 juli 2021 in werking treden. Dit wetsvoorstel beoogt de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen te verbeteren en levert een wettelijke grondslag op voor het instellen van een toezichthoudend orgaan. Maar geldt deze nieuwe regelgeving ook voor VvE’s?

In het oorspronkelijke wetsvoorstel was een wijziging van art. 2:9 BW opgenomen en een voorstel voor een nieuw art. 2:9a tot en met 2:9c BW. Uit art. 5:124 lid 2 BW vloeit voort dat titel 1 van boek 2 BW van toepassing is op VvE’s met uitzondering van enkele genoemde artikelen. Art. 2:9 BW en de artikelen 2:9a tot en met 2:9c BW zouden dus van toepassing worden op VvE’s.

Echter, in een later stadium is er toch voor gekozen het huidige art. 2:9 BW in stand te laten. Er is namelijk bepleit voor een minder vergaande uniformering van de rechtspersonen in Boek 2 BW. Dit om rechtsvormen verschillend te kunnen blijven behandelen. Het huidige art. 2:9 BW blijft dus in stand en de afzonderlijke bepalingen worden teruggeplaatst in de afzonderlijke delen van Boek 2 BW.

Op basis van de wettekst moet geconcludeerd worden dat de nieuwe regelgeving die uit deze wet voortvloeit, niet van toepassing is op het appartementsrecht. Titel 2 is slechts van toepassing voor zover uitdrukkelijk genoemd in Boek 5 titel 9 BW en dit wetsvoorstel wijzigt Boek 5 BW niet. De voorlopige conclusie moet dan ook zijn dat de nieuwe wetgeving niet van toepassing is op VvE’s.

Bron: Rijssenbeek Advocaten